Nu starter høringen om fremtidens folkehuse

På baggrund af en analyse af folkehusene sender partierne bag Aarhus Kommunes budgetforlig for 2024 nu fremtiden for folkehusene i høring.

Her er de overordnede anbefalinger:

  • Størstedelen af folkehusene indstilles til at fortsætte som i dag og videreudvikles.
  • Enkelte folkehuse er allerede i dag overgået til anden anvendelse eller vil blive det som følge af andre byrådsbeslutninger.
  • Enkelte folkehuse kan der foretages mulighedsstudier af efter høringsperioden for at se, hvordan potentialerne bedst udfoldes fremadrettet. I mulighedsstudiet for det enkelte folkehus vil Sundhed og Omsorg efter høringsperioden sammen med brugerne i samarbejde med Aarhus Ejendomme se på mulige synergier i området, som kan skabe endnu bedre rammer for fællesskaberne.

Hvad betyder det?
Nogle folkehuse er allerede overgået til anden anvendelse eller bliver påvirket af andre byrådsbeslutninger. Det drejer sig om Folkehuset Christiansbjerg, der i dag er dagcenter og Folkehuset Rosenvang, der er smeltet sammen med plejehjemmet. Byrådet har besluttet at genudbyde driften af Plejehjemmet Bøgeskovhus, hvorfor der ikke længere er folkehus her. Folkehuset Abildgården er bygget sammen med med Plejehjemmet Abildgården, som står over for en nedrivning og genopbygning, og Folkehuset i Gellerup skal finde nye lokaler til de nuværende fællesskaber, da lejemålet ophører.

I andre huse lægges der op til at foretage mulighedsstudier. Her vil man sammen med brugerne se på mulige synergier i området, som kan skabe endnu bedre rammer for fællesskaberne. Studierne foretages efter beslutningen om fremtidens folkehuse og med yderligere inddragelse af brugerne i samarbejde med Aarhus Ejendomme. Det drejer sig om Folkehuset Toftegården, Folkehuset Dalgas, Folkehuset Carl Blochs Gade, Folkehuset Åbyhøj, Folkehuset Viby og Folkehuset Skåde.

50 mio. kr. til udvikling  
Sundhed og Omsorg har afsat yderligere ca. 10 mio. kr. til investering i fysiske forbedringer i fremtidens folkehuse. Den samlede investering kan således komme op på omkring 50 mio. kr., hvis ansøgningen til Nordea-fonden imødekommes, og der etableres synergier med udviklingen af udsatte boligområder.

Del din mening

Alle, der har input til den videre udvikling af folkehusene og understøttelsen af de lokale fællesskaber, opfordres til at give deres synspunkter til kende i høringsperioden. høringsportalen finder du indstillingen til fremtidens folkehuse, analysen af folkehusene, invitation til dialogmøder og indgangen til at sende høringssvar.

Invitation til dialog 
Der, hvor der foreslås ændringer, inviteres brugerne af de berørte folkehuse til lokale møder med Sundhed og Omsorg, så de kan stille spørgsmål og dele deres input. Rådmanden for Sundhed og Omsorg inviterer desuden til åbne dialogmøder for alle interesserede:

15. marts kl. 10-12 i Folkehuset Kolt-Hasselager
18. marts kl. 13-15 i Folkehuset Skejby
20. marts kl. 10.30-12.30 i Folkehuset Trøjborg 

Læs mere om oplægget til fremtidens folkehuse og find indgangen til at afgive høringssvar her.